Gedser Røgeri    •    Havnegade 2    •    4874 Gedser    •    Tel: 20 10 30 75    •    Email: info@gedser-roegeri.dk

 

Om røgning

Når man ser det røde træhus på kajen ved Gedser Havn, lægger man hurtigt mærke til røgeriets to skorstene. De er blevet signaturen for røgeriet, og de indgår i stedets nye logo. Der er dog noget, der ikke helt stemmer. Indenfor står Erik nemlig og er ved at tænde op i de tre rygeovne.

 

”Da røgeriet blev bygget i 1972, var der tre skorstene, en til hver af de tre ovne. Men på Danmarks sydligst beliggende havn har vi til tider et barskt vejr, så den ene skorsten er simpelthen forvitret, så den sidste ovn er ikke længere i brug” forklarer Erik, mens han tænder op i en af ovnene. Den ene af de to tilbageværende ovne bruges til varmrøgning på traditionel gammeldags metoder. Der fyres med bøgebrænde og ellespåner. Her kommer temperaturen op på 80-100°. Den anden bruges til halvvarm rygning, hvor temperaturen når 40-70°. Hertil bruges bøgesmuld.

 

I slutningen af halvfjerdserne fik røgeriet installeret en moderne elektrisk røgeovn. Røgen til denne ovn kom fra en røggenerator på størrelse med en kakkelovn. Denne ovn fungerer i dag som koldrøgningsovn og generatoren er ikke længere i brug, men der er stadig tre ovne.

 

”Vi har tænkt os at bevare den som en museumsgenstand, ” supplerer Hanne, ”for det er vigtigt for os at bevare autenticiteten og historien omkring stedet. Vi har nytænkt konceptet bag røgeriet, men vi vil også gerne vise, at der var engang. Derfor stiller vi den gamle kakkelovn ud på den nybyggede terrasse, hvor den kan være med til at skabe en særlig atmosfære for gæsterne.”

 

Lokale råvarer fra bæredygtige produktioner

Ude ved ovnene hos Erik er der gang i mange råvarer. Han er ved at tage en rist ud af ovnen med varmrøgede laks, men han understreger, at røgeriet ikke er en fiskebutik. Bestselleren er fiskene, den varmrøgede laks og røgede rejer, men varesortimentet byder også på forskellige oste og grøntsager.

 

Hanne og Erik går meget op i at støtte den lokale produktion og at kunne servere friske råvarer for kunderne. Desværre er der meget få fisk tilbage i Østersøen, og fiskeindustrien har skabt store grossister. Derfor er der ikke længere erhvervsfiskeri fra Gedser Havn. Det hindrer dog ikke Hanne og Erik i deres mission for friske fødevarer.

 

Gedser Røgeri har en aftale med en fisker, som indimellem fisker i Grønsund. Det er yderst sjældent, at der er ferske fisk. Desværre.

 

Derimod er grøntsagerne helt lokale. I Bøtø, lige nord for Gedser, gror Danmarks bedste kartofler, så de er selvfølgelig råvaren bag de smagfulde røgede kartofler. På samme måde er grøntsagerne i røgeriets anretninger og platter også lokalt producerede.

 

Drikkevarerne kommer i videst muligt omfang fra lokale leverandører. På menukortet står blandt andet øl fra Bryghuset Riis, Juels Bryghus, Væggerløse Håndbryg og vin fra lokale producenter.