Gedser Røgeri

Der er god grund til at holde øje med flaget på havnen i Gedser. Det er let at se, for det bliver foldet ud af vinden og bølger gennem luften. Når flaget er oppe, er røgeriet åbent.

De lokale siger, at på Gedser Havn blæser det 300 dage om året. De sidste 65 dage stormer det. Det er lidt af en overdrivelse, men som man siger, med en tur til Gedser Røgeri er der garanti for lækkerier og røde kinder. Og så gør vinden, at det er nemmere at se, når flaget er hejst, og røgeriet er åbent.

Velkommen til Danmarks Sydligste Røgeri.

Sketch.jpg

Kort om

Røgeriet

Gedser røgeri er grundlagt i 1972 og fejrer derfor 50-års jubilæum i 2022.


Røgeriet er oprindelig bygget med 3 skorstene, en til hver af de 3 ovne. Men på Danmarks sydligste beliggende havn, er vejret barskt og har blæst den ene skorsten ned. 

Den ene af de to tilbageværende ovne bruges til varmrøgning efter gamle traditionelle metoder, hvor der fyres med bøgebrænde og røges med ellespåner. I denne ovn kommer temperaturen op mellem 80 og 100 grader. Her varmryger vi bl.a. laks, makrel og sild.
Den anden ovn bruges til halvvarmrøgning med bøgesmuld, hvor temperaturen kommer op mellem 40 og 70 grader. I denne ryger vi bl.a. rejer, pålæg og grønsager.

I slutningen af halvfjerdserne fik Røgeriet installeret en moderne elektrisk røgeovn. Røgen til denne ovn kom fra en røggenerator på størrelse med en kakkelovn. Denne ovn fungerer i dag som koldrøgningsovn, da generatoren er ikke længere i brug. Her ryger vi alt til koldrøgning såsom fisk, oste, bacon og mørbrad. 

solhverv.JPG

Gedser Røgeri

som frokostrestaurant

I 2016 overtog Erik og Hanne Gedser Røgeri. De startede en omfattende renovering af røgeriet. Røgeriets hvide gasbetonvægge blev beklædt med træ, som blev malet, så de matchede de øvrige bygninger på havnen. Næste projekt de tog hul på, var at bygge terrassen som i dag danner ramme om stedets udendørsservering. Deres mål var at gøre Røgeriet til en attraktion på havnen. Desværre måtte de stoppe deres eventyr som iværksættere før tid, da Erik blev ramt af leddegigt og sæsonen 2020 blev deres sidste.

Det nye røgmesterpar

Vi hedder Chris og Mark. Vi er to engagerede herrer, som gerne vil viderebringe og udvikle på Erik og Hannes livsværk. Derfor bliver der holdt fast i mange traditioner, ligesom de er meget hjælpsom, i forhold til at videreformidle deres viden til os. 


Efter Mark var på røgkursus hos Erik, var der en gnist der tændtes. Denne blev flittigt delt med Chris i haven, hvor vi længe har haft en lille røgeovn stående og hvor eksperimenterne stod i kø, for at arbejde med håndværket.


Vi har altid haft en stor passion for mad og da muligheden for at overtage røgeriet bød sig, tænkte vi faktisk ikke så meget over det, men kastede os bare ud i det. 
Vi har ambitioner om at være det sted på Sydfalster, hvor man tager hen for at købe hjemmelavet pålæg, frisk røget fisk og andre delikatesser. 


Vi vil gerne støtte lokalt, der hvor det giver mening for os. Derfor har vi bl.a. sagt ja til at være med til at sponsorer en bosætningsvideo, der har fokus på at sætte Gedser på landkortet som en attraktiv by, at bo i.

Vi ser frem til at byde jer velkommen i røgeriet